Navele de croazieră poluează atmosfera infinit mai mult decât am crede. Un raport al Federaţiei Europene pentru Transport şi Mediu (T&E) susține că flota unei singure companii poluează de 10 ori mai mult decât toate mașinile Europei la un loc.

Potrivit T&E, în anul 2017, cele 203 nave de croazieră care operează în Europa au emis 62 kilotone de oxid de sulf, față de cele 3,2 kilotone emise de toate mașinile din Europa, care sunt aproximativ 260 de milioane la număr. Practic, vasele de croazieră au poluat de aproape 20 de ori mai mult decât autoturismele.

Oxidul de sulf este un gaz asociat cu cancerul pulmonar, astfel că limitarea acestor noxe este esențială pentru bunăstarea umanității.

 

Citește și:

 

Jumătate din cantitatea de oxid de sulf emisă de navele respective poate fi atribuită unei singure companii: Carnival Corporation. Cea mai mare linie de croazieră din lume, aceasta a emis de 10 ori mai multe noxe decât toate mașinile cetățenilor europeni, la un loc. Ponderea este cu atât mai impresionantă, dacă ținem cont că flota europeană a Carnival Corporation este alcătuită din numai 47 de nave.

Faig Abbasov, Manager Distribuție la T&E, comentează statisticile: „Vasele de croazieră de lux sunt orașe plutitoare, alimentate cu cel mai nociv combustibil posibil. Primăriile interzic pe bună dreptate mașinile diesel, dar trec cu vederea companiile de croazieră care eliberează în atmosferă fum…

Citeste continuarea Aici