Născut în anul 1877, într-o familie burgheză din Paris, Louis Renault a fost unul dintre cei mai mari industriaşi francezi şi un pionier al industriei auto. Personalitate controversată la finalul vieţii sale, membrii familiei continuă să creadă că a fost ucis.

Louis_Renault

Louis Renault a realizat prima sa maşină la vârsta de 21 de ani şi, intuind potenţialul de afaceri al invenţiei sale, s-a asociat cu fraţii săi pentru a deschide o unitate de producţie. Afacerea a înflorit din prima zi, iar la începutul celui de-al doilea război mondial devenise un conglomerat, cu o variată gamă de producţie. Louis Renault deţinea controlul total asupra companiei.

Zilele negre au început în 1939, când a fost nevoit să concedieze 2.000 angajaţi, membri de sindicat, o decizie care l-a lăsat fără sprijin politic. În anul următor, 1940, naziştii au încercat să-i relocheze fabricile, cu tot cu muncitori, pentru a-i lua controlul asupra producţiei de vehicule pentru germani. Mai târziu, când Franţa a fost eliberată, a fost arestat în baza acuzaţiilor de colaboraţionism şi a murit în închisoare, în circumstanţe misterioase.

Începuturile

Louis Renault s-a născut la 12 februarie 1877, la Billancourt (Paris), într-o familie bogată. Tatăl său, Alfred Renault, producea şi vindea nasturi şi perdele. Numele mamei sale era Berthe. Cuplul avea şase copii, Louis fiind cel de-al patrulea. A urmat cursurile secundare la Lycée Condorcet,…

Citeste continuarea Aici