Poliția Română a lansat o licitație pentru achiziționarea unor drone. Utilizarea vehiculelor aeriene fără echipaj uman la bord pentru a monitoriza traficul rutier este o practică tot mai des întâlniră în Europa și nu reprezintă o pemieră nici măcar pentru țara noastră, însă elementul surprinzător al veștii este suma ce urmează a fi cheltuită pe drone: 900.000 de Euro.

Publicată pe 1 august 2019, licitația lansată de IGPR poate fi consultată pe platforma de achiziții publice SICAP. În rubrica „Obiectul achiziției” este precizat faptul că „Autoritatea contractantă intenționează achiziționarea de sisteme de vehicule aeriene fără echipaj uman la bord (UAS)”, valoarea totală estimată fiind 900.000 Euro.

Potrivit listei de specificații tehnice solicitate de Poliția Română, dronele vor cântări maximum 15 kg și vor putea depăși altitudinea de 3.000 m. Autonomia de zbor va fi de cel puțin 50 de minute, la greutatea maximă la decolare, timp în care vehiculele aeriene vor putea asigura transmisie video HD pe o rază de peste 5 km. Viteza maximă de deplasare a acestora va depăși 45 km/h.

 

Citește și:

 

Conform aceluiași document, cei 900.000 de Euro nu vor acoperi doar achiziția dronelor propriu-zise, ci și:

stație terestră de control;
terminal de date terestru, conectat la GCS (Stație Terestră de Control);
sursă autonomă mobilă de generare a energiei electrice (generator profesional…

Citeste continuarea Aici